Ed Pellens Hout en Bouw & PSproducties © 2018

Home

Verschillende houtsoorten hebben ook weer verschillende eigenschappen. Ik bespreek hier kort de meest door mij gebruikte houtsoorten.


Douglas

Douglashout is afkomstig van de douglasspar. Het spinthout, het hout dat zich aan buitenzijde van de stam bevindt, is bleekbruin van kleur. Het kernhout, het hout in de kern van de stam, is roze-bruin gekleurd. Dit kernhout is matig duurzaam en valt in de duurzaamheidsklasse 3-4. Douglassparren die in Nederland groeien worden inlands Douglas genoemd. Douglashout is in grote afmetingen beschikbaar en wordt bijvoorbeeld voor spantconstructies gebruikt maar veel Douglas wordt ook verwerkt tot multiplex platen, deuren en kozijnen.

 

 Oregon pine

In de Verenigde Staten van Amerika staan oude douglasbomen. Hout van deze oude douglasbomen staat in Nederland bekend als Oregon pine. Het is een gewilde houtsoort met goede eigenschappen en kan voor bijna voor bijna alle doeleinden worden toegepast zoals vloeren, schuttingen, masten, binnen- en buitentimmerwerk en in de meubelmakerij.

Houtsoorten

Eiken

Eikenhout is sterk en hard, maar toch makkelijk te bewerken en af te werken. Er vallen verschillende soorten eikenhout te onderscheiden zoals het Europees eiken waarvan de klassieke eiken meubelen, deuren, parket, kozijnen en trappen en ook schepen en sluisdeuren worden gemaakt. Maar door de schaarste en daarmee de prijs wordt Europees eiken meer en meer vervangen door andere soorten eiken zoals Amerikaanse wit en rood eiken dat respectievelijk lichter en rozer van kleur is. Er wordt ook gesproken over donker eiken, dat ontstaat door een behandeling met ammonia. Als laatste is er nog de steeneik. Deze eik levert een zeer hard en zwaar hout op dat azijnhout wordt genoemd.


Grenen

Het hout van de grove den, de Pinus sylvestris, wordt vaak aangeduid als grenenhout en is na vurenhout de meest gebruikte naaldhoutsoort in Nederland. Grenen wordt meestal gebruikt voor toepassingen die niet in het zicht zitten zoals ragelwerk. Het kernhout is rood en het spinthout is veel lichter.

Grenen meubelen zijn meestal van het hout van andere Pinus-soorten dat veelal wordt geïmporteerd uit Amerika, waar de bomen wat groter worden en minder kwasten bevatten.

Beuken

Beukenhout is een van de belangrijkste loofhoutsoorten voor de industrie in Nederland en België. Het is het hout van de beuk (Fagus sylvatica), een in vrijwel heel Europa voorkomende algemene boomsoort. De kleur van het hout varieert van witachtig tot licht geelbruin waarbij er weinig verschil is tussen het kernhout en het spinthout. De nerf van beukenhout is fijn en beukenhout is redelijk harde houtsoort, die echter weinig duurzaam is waardoor goede bescherming noodzakelijk is.


Vuren

Het hout van de fijnspar wordt vurenhout genoemd en is in Nederland de meest gebruikte houtsoort. Het hout is relatief goedkoop. De kleur van vuren is bleek tot witachtig geel en na langdurige blootstelling aan licht wordt het geelbruin. Vuren is niet duurzaam en kan slecht tegen vocht. Door te impregneren, verven, beitsen of af te lakken houtsoort kan de duurzaamheid aanmerkelijk worden vergroot.

Vuren wordt vooral gebruikt voor kapconstructies, binnenkozijnen en stijl- en regelwerk. Betere kwaliteit komt in aanmerking het binnentimmerwerk.

Het meeste vuren hout wordt geïmporteerd uit Scandinavië, het Baltische gebied en Midden-Europa. Het beste vuren hout komt uit wat koudere gebieden, omdat daar de bomen trager groeien.

Western Red Cedar

Western Red Cedar heeft een hoge natuurlijke duurzaamheid. Het kernhout heeft een duurzaamheidsklasse 2, d.w.z. bij direct grondcontact blijft het ca.15 à 25 jaar vrij van schimmelaantasting tegen aantasting door insecten en termieten. De natuurlijke oliën in het hout fungeren als houtverduurzamingsmiddel, waardoor het hout verval vanwege de elementen en insecten kan weerstaan.

Western Red Cedar heeft een unieke variatie in structuur en kleur; van lichtgeel -geelbruin -zalmroze tot chocoladebruin. De houtsoort is licht van gewicht en makkelijk te verwerken: verf, was, olie en vernis, elke afwerking is mogelijk. Niet afgewerkt hout dat men buiten toepast krijgt onder de meest ideale omstandigheden een prachtige zilvergrijze kleur.


Duurzaamheidsklassen hout

Duurzaamheidsklasse I:  zeer duurzaam, meer dan 25 jaar*.

Duurzaamheidsklasse II:  duurzaam, 15 tot 25 jaar.

Duurzaamheidsklasse III:  matig duurzaam, 10 tot 15 jaar.

Duurzaamheidsklasse IV:  weinig duurzaam, 5 tot 10 jaar.

Duurzaamheidsklasse V:  niet duurzaam, minder 5 jaar.


* Gemiddelde levensduur van een paaltje van 50x50 mm in grondcontact.

Alle houtsoorten op een rijtje

Uiteraard werken wij met alle mogelijke houtsoorten. Als u op zoek bent naar een specifieke houtsoort en de eigenschappen, kunt u hier terecht.